fbpx

Big-Flash -hanke

Tortilla House Oy

Tortilla House on ravintolaketju, joka tarjoilee tuoreista raaka-aineista tehtyä Fresh Mexiä katukeittiötyyliin. Tortilla House valmistaa ravintolassaan burritoja, jotka tehdään asiakkaan edessä hänen itse valitsemillaan täytteillä.

54 Tortilla House / Burritoautomaatti

Tiivistelmä projektista
Projektissa kehitettiin erilaisia konsepteja burritoautomaatista ja parhaaksi valitusta konseptista toteutettiin virtuaaliprototyyppi. Burritoautomaatin kylmätilassa on valmiiksi pakattuja burritoita ja automaatti sisältää mikron, jossa burrito lämmitetään asiakkaalle tarjoiltavaksi.

– Suunniteltiin konsepti burritoautomaatista
– Projekti toteutettiin kevään 2023 aikana

0
Opiskelijaa

Projektin aiheena oli suunnitella Tortilla House -ravintolaketjun toiveiden mukaiselle burritoautomaatille toteutuskelpoinen konsepti. Asiakas oli saanut idean nähdessään Fizza-nimisen pizza-automaatin ja halusi toteuttaa samanlaisen idean, mutta yrityksen omilla tuotteilla eli burritoilla. Opiskelijaryhmä lähti suunnittelemaan pizza-automaatin tapaista ratkaisua asiakkaalle, jossa burritot tuodaan valmiiksi pakattuina automaatin kylmätilaan.

Tehtävänä oli suunnitella automaatin virtuaaliprototyyppi, jossa laitteen rakenne ja päätoiminnat 3D-mallinnettiin sekä toimintaperiaatetta selvennettiin simulaatiomallilla ja siihen liitetyllä ohjausjärjestelmällä. Asiakasyritys antoi suunnittelukriteeriksi automaatin koon, missä automaattia käytettäisiin ja mitä tuotteita automaatista myydään. Automaatti saisi olla vain hieman standardikokoista virvoitusjuoma-automaattia isompi ja niitä tulisi voida asentaa eri kohteisiin kuten rautatieasemalle tai ostoskeskukseen. 

Automaatin tulisi pystyä myymään ainakin neljää eri burritovaihtoehtoa, sekä neljää erilaista kastikevaihtoehtoa. Automaatin huoltaminen ja siivoaminen tulisi olla myös mahdollisimman yksinkertaista.

Opiskelijaryhmä suoritti 3D-mallintamisen CATIA V5 ja Solidworks 3D-mallinnus ohjelmilla. Ohjelmointi suoritettiin käyttäen TIA Portal V16:sta ja simulaatio suoritettiin käyttäen NX Mechatronics Concept Designer -sovellutusta.

Burritojen lämmitysmenetelmäksi valittiin automaatin pohjalle asetettava mikro. Mikron luukut avautuvat mikron päältä ja pohjasta, josta tuote tippuu asiakkaan otettavaksi. 

Lopputulos

Projektin tuloksena syntyi asiakkaan toivomusten mukainen konsepti. Joitakin kompromisseja asiakkaan ideaan jouduttiin tekemään laitteen huollettavuuden ja elintarvikelain vaatimusten johdosta. Esimerkiksi automaattiin lisättävissä burritoissa ei voida käyttää tuotteita kuten vihersalaatteja ja tiettyjä kastikkeita, jotka eivät kestä kuumennusta.

Ohjauksesta onnistuttiin myös laatimaan toimiva simulaatio, jonka perusteella on mahdollista suunnitella tuotteistettava automaattiratkaisu. Ohjauksen yhdistäminen automaatioon ja ohjauksen toimivuuden varmistaminen OPC-palvelimen kautta vaatii vielä toimenpiteitä.

Jatkokehittelyssä tulee myös huomioida komponenttien suhteen laajemmin laitteen rakenne, mekaniikka, materiaalit ja muut osat. Lisäksi automaatio-ohjelmoinnissa kannattaa huomioida mahdolliset vikatilat, koneen huolto, käyttöliittymä ja yhdistettävyys verkkoon. 

Valmis burritoautomaatti

Burritoautomaatin kierrejouset ja kastikemekanismi

Automaatin mikro

Kastikkeen jakamismekanismi

Cookie Consent with Real Cookie Banner