fbpx

Big-Flash -hanke

Pikku-Finlandia / Finlandia-talo

Finlandia-talon Pikku-Finlandia on Töölönlahden ytimessä oleva monipuolinen ja uniikki tapahtumatila kahviloineen ja terasseineen.

Finlandiatalo_ensimmäinen käynti

55 Pikku-Finlandia - Kahvilatuotteiden kuljetukseen uusi ratkaisu!

Kuvaus
Pikku-Finlandiaan suunniteltiin ja rakennettiin MiR-autonomiseen robottiin kahvilatuotteiden kuljetusta varten sopiva lisäosa, joka soveltuu keittiön puhtaanapitokriteereihin. Robotti ohjelmoitiin kulkemaan pitkän talon päästä päähän sekä ohittamaan muuttuvia tiloja ja kulunvalvonnalla suljetut ovet.

Projektin avulla vapautamme arvokkaiden työntekijöiden työaikaa tärkeämpään kuin kulkemiseen kahvion ja keittiön väliä.

– Suvituuli toteutettiin syksyn 2022 aikana.
– Projektin Salama toteutettiin keväällä 2023.

0
Opiskelijaa

Pikku-Finlandian pohjaratkaisun takia kuljetusmatkat ovat pitkiä ja henkilökunnan työajasta iso osa kului keittiön ja kahvilan välissä kulkemiseen. Projektin tavoitteena oli automatisoida valmiiden aterioiden kuljetus keittiöstä kahvilaan sekä käytettyjen astioiden palautus keittiöön.

Tavoitteen toteuttamiseksi käytetään pyörillä kulkevaa robottia, joka pystyy autonomisesti siirtämään astioiden kuljetusvaunua. Kuljetusvaunu on standardista kahvilavaunusta robottia varten muokattu vaunu. Robottina käytetään tanskalaisen Mobile Industrial Robots -yhtiön valikoimassa olevaa MIR-100-robottia. Robotti pystyy irrottautumaan vaunusta, jolloin yksi robotti pystyy käsittelemään monta vaunua. 

Projektin ensimmäisessä vaiheessa valittiin käytettävä robotti ja vaunu. Tämän jälkeen tutkittiin erilaisia ratkaisuja vaunun telakoimiseksi robottiin siten, että vaunu pysyy tukevasti mukana, kun robotti liikuttaa sitä ja irtoaa robotista, kun sen pitää jäädä paikalleen. Seuraavaksi suunniteltiin ja valmistettiin telakoitumiseen tarvittava mekaniikka ja elektroniikka.

Projektin Suvituuli-vaiheen lopputuloksena toteutettiin onnistunut prototyyppi automatisoidulle astiankuljetus- ja ruokavaunulle kahvilaympäristöön. Valmistettiin kuljetusvaunu, joka pystyy kuljettamaan ruoka-aineita kahvilaan ja kahvilasta tiskejä takaisin keittiöön. Vaunua testattiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2022. Innovaatioprojekti herätti paljon kiinnostusta Finlandia-talon väessä ja heidän henkilökuntansa oli koko projektin ajan aktiivisesti mukana kehittelemässä optimaalisia ratkaisuja. 

Lopulta tässä prototyyppivaiheessa päädyttiin hylkäämään telakoitumismekanismi ja päädyttiin kiinnittämään astiavaunu suoraan robotin runkoon. Tähän päädyttiin, koska telakoitumismekanismi vei liian paljon tilaa, jotta se olisi jouhevasti kyennyt liikkumaan Pikku-Finlandian suhteellisen ahtaissa tiloissa. Erityisesti yksi oviauko jäi liian kapeaksi telakoitumismekanismille.

Salama-vaihe

Projektin Salama-vaiheessa keväällä 2023 tarkoituksena oli vähentää kahvio- ja keittiötyöntekijöiden työvoimahukkaa yksinkertaisessa ja toistuvassa työssä hyödyntämällä mobiilirobotiikkaa. Tavoitteena oli parantaa nykyisen järjestelmän ominaisuuksia edeltävän projektin perustalla, kuten navigointia, käyttöliittymää ja robotin interaktiivisuutta. 

Kaveriksi nimettyyn tarjoilijarobottiin tehtiin käyttöliittymä, jolla sen ohjaamista helpotettiin. Robottiin kiinnitettiin tabletti, jonka kautta sitä voi ohjailla. Parannusten myötä toukokuun 2023 ajan pidetään testikausi uudelle järjestelmälle Pikku-Finlandia tapahtumakeskuksessa. Toukokuun testivaiheen jälkeen robotti palaa Metropolian Myyrmäen kampukselle. 

Salama-projektissa selvitettiin myös sitä, millä muilla tavoin keskus voi automatisoida toimintojaan. Konseptoitiin muun muassa mobiilirobotiikan käyttöä kalusteiden siirrossa tulevalle uudelle Finlandia-talolle. Testivaiheen perusteella Finlandia-talo pystyy arvioimaan sitä, miten robotiikkaa voidaan jatkossa hyödyntää eri toimintojen tukena. 

Projektin toteuttajina toimivat Metropolian sähkö- ja automaatiotekniikan sekä koneautomaation opiskelijat. Pikku-Finlandian väki on ollut projektista todella innoissaan.

Tutustu myös Helsingin Sanomien artikkeliin aiheesta.

Finlandia-talo/ Mikael Linden

Finlandia-talo

Cookie Consent with Real Cookie Banner