Neuropiste Oy
Neuropiste Oy on erikoistunut neurologisten vammojen ja sairauksien kuntouttamiseen. Neuropiste tarjoaa laajasti erilaisia kuntoutus- ja terapiamuotoja.
38 Neuropiste - Luxus-rollaattori
Kuvaus
Tässä monialaisessa projektissa pyrittiin teknologian avulla helpottamaan neurologisten potilaiden kuntoutumista kotona. Yksi suurimmista haasteista on potilaiden motivointi harjoitukseen. Projektissa selvitettiin keinoja, miten rollaattoriin voitaisiin lisätä eri tavoilla aktivoivia elementtejä esimerkiksi kuvan ja äänen avulla.
– Aloitettiin tammikuussa 2022.
– Seuraa somesta ajankohtaiset projektiuutiset.
- Projektista voi syntyä uusi tuote
- Projektilla on merkittävä vaikutus kuntoutusmahdollisuuksiin
Asiakkaan toiveena oli kehittää tavallista rollaattoria lisäämällä siihen erilaisia ominaisuuksia. Tavoitteena oli tutkia ja mahdollisesti toteuttaa erilaisia vaihtoehtoja, miten tavallista rollaattoria voitaisiin kehittää niin, että uudet ominaisuudet tukisivat neurologisia potilaita, joiden kuntoutustaso vaihtelee suuresti. Tarkoituksena on, että uutta luksusrollaattoria voisi hyödyntää kotikäytössä.
Asiakas antoi projektiryhmälle melko vapaat kädet suunnittelun suhteen, mutta päällimmäisenä ideana oli sähköavusteisuuden toteuttaminen. Lisäksi toivottiin mahdollista telinettä mobiililaitteelle. Mobiililaitteen yhdistäminen rollaattoriin ja mahdolliset harjoitusohjelmat ja musiikin soittaminen rollaattoria käytettäessä olivat pääsyy mobiililaitteen telineelle. Asiakkaan toiveena oli myös toteuttaa seisontajarru, jotta rollaattori pysyisi paikallaan esimerkiksi asiakkaan ottaessa siitä tukea sängystä noustessa. Koska käyttäjäkunta vaihtelee kunnoltaan ja iältään hyvinkin paljon, asiakas toivoi myös rollaattorin istuimeen säätömahdollisuutta, jota jo olemassa olevissa rollaattoreissa ei ole.
Projektin lopputuloksena syntyi prototyyppi motorisoidusta luksusrollaattorista, joka auttaisi kuntoutumisessa ja pitäisi käyttäjänsä toimintakykyisenä. Saatiin aikaiseksi ideoita siitä, miten kuntoutusprosessia voisi kehittää.
Projektin toteuttivat Metropolian konetekniikan koulutusohjelman opiskelijat ja siihen osallistui myös hyvinvointiteknologian opiskelijoita, joiden vastuualueeksi määriteltiin mahdollisten kuntoutusta tukevien ohjelmien ja harjoitusten visioiminen.