fbpx

Big-Flash -hanke

Hyperautomaatio, innovaatioiden ja teknologioiden palapeli, jota myös Big-Flash rakentaa

Big-flash-hankkeen projekteissa työskennellään hyperautomaation avainteknologioiden, kuten tekoälyn, koneoppimisen, IoT:n, 5G:n, kobotiikan sekä robotiikan parissa.

Big-flash-hankkeen projekteissa työskennellään hyperautomaation avainteknologioiden, kuten tekoälyn, koneoppimisen, IoT:n, 5G:n, kobotiikan sekä robotiikan parissa. Yksittäisissä projekteissa usein keskitytään vain yhteen teknologia-alueeseen, jossa oppilaalla on vahvin osaaminen. Työskennellessäni hankkeessa projektiassistenttina projektini keskittyivät kobotiikkaan ja robotiikkaan. Projektissa tehtiin automatisoitu tuotantolinjademo, joka esiteltiin vuoden 2022 alihankintamessuilla.

DALL·E 2 -tekoälyn luoma kuva futuristisesta teollisuuslaitoksesta. DALL·E 2 on OpenAI:n kehittämä tekoäly, joka luo kuvia tekstimuotoisten kuvauksien perusteella.

DALL·E 2 -tekoälyn luoma kuva futuristisesta teollisuuslaitoksesta. DALL·E 2 on OpenAI:n kehittämä tekoäly, joka luo kuvia tekstimuotoisten kuvauksien perusteella.

”Hyperautomaatio on edistyneiden teknologioiden, kuten tekoälyn (AI) ja koneoppimisen, käyttöä prosessien ja tehtävien automatisoimiseksi. Se on kokonaisvaltainen lähestymistapa automaatioon, joka sisältää laajan valikoiman työkaluja ja teknologioita automatisoidakseen erilaisia ​​prosesseja ja tehtäviä organisaatiossa. Hyperautomaatio mahdollistaa monimutkaisten, suuria ja aikaa vievien tehtävien automatisoinnin, mikä voi auttaa organisaatioita parantamaan tehokkuutta, vähentämään kustannuksia ja vapauttamaan työntekijät keskittymään strategisempaan ja luovampaan työhön. Tekoälyn ja koneoppimisen lisäksi hyperautomaatioon voi sisältyä muun muassa robottiprosessiautomaation (RPA), prosessilouhinnan ja luonnollisen kielen käsittelyn (Natural languange processing, NLP).”

Yllä olevan määrittelyn hyperautomaatiosta teki OpenAI:n kehittelemä ChatGPT-chattibotti vastauksena kysymykseeni ”What is hyperautomation”, minkä jälkeen pyysin sitä kääntämään vastauksen suomeksi.

Sitä, mikä on ja mikä ei ole hyperautomaatiota, on vaikea määrittää. Joku voisi väittää, että tekemäni tuotantolinjademo ei ole hyperautomaation määritteiden mukainen, sillä se ei hyödynnä koneoppimista tai tekoälyä. Entä jos vaihdamme lasermittalaitteen tilalle konenäköjärjestelmän ja hyödynnämme koneoppimista laadunvalvonnassa? Tai liitämme tuotantolinjan osaksi suurempaa tuotantolinjaa, joka hyödyntää tekoälyä ja muita hyperautomaatioon liittyviä teknologioita?

Hyperautomaatio ei ole mikään yksittäinen teknologia, se on ilmiö ja useista teknologioista koostuva palapeli, johon paloja voidaan lisätä tarpeen mukaan. Miten Big-Flash ja hyperautomaatio liittyvät toisiinsa? Parhaiten voisin kuvailla sitä näin: Big-Flash-projekteissa luodaan tai lisätään uusia paloja hyperautomaatiopalapeleihin. Big-Flash- hankkeella sekä hyperautomaatiolla on samat tavoitteet eli ”parantaa tehokkuutta, vähentää kustannuksia ja vapauttaa työntekijät keskittymään strategisempaan ja luovampaan työhön” eli yritysmaailman termein parantamaan kilpailukykyä


Kirjoittaja

Tommi Pietilä
Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija,
pääaineena automaatio
Entinen Big-Flash-hankkeen projektiassistentti

Evästeiden hyväksyntä Real Cookie Bannerin avulla