fbpx

Big-Flash -hanke

Ilmaturva Oy

Ilmaturva Oy on suunnitellut ja valmistanut AIRLYZE MEDIBAG:in, joka on kansainvälisesti patentoitu älylääkelaukku. AIRLYZE MEDIBAG varmistaa lääkkeiden ja muiden tasalaatuisia olosuhteita vaativien tuotteiden optimaaliset ja hallitut kylmäkuljetukset.

15 ilmaturva piirilevy

Lääkelaukun kehitysprojekti

Kuvaus Ilmaturva on lääkkeen kuljetuksen edelläkävijä. Se kehittää lääkelaukkua, joka säilyttää lääkkeille optimaalisen lämpötilan ja jäljittää dataa laukusta ulkoisesta lämpötilasta riippumatta. Projektissa kokeiltiin erilaisia ohjelmia lämmön tasaamiseksi.

– Suvituuli-projekti toteutettiin syksyllä 2021
– Tuotteen kehitystyö oli monipuolista ja mielenkiintoista

0
Opiskelijaa

Suvituuli-toteutus

Projektin tarkoituksena oli testata erilaisia peltier-elementtejä ja muokata koodia laukun ohjauksessa sekä kokeilla, onko mahdollista saada laukku kylmenemään nopeammin ja tehokkaammin.  

Projektiryhmän tekemät muutokset koodiin edistivät laukun testaamista eri olosuhteissa, jolloin testaamisesta tuli helpompaa ja nopeampaa. Projektiryhmä myös kehitti koodiin lämpötilan manuaalisen säätömahdollisuuden, josta saatiin molempien peltierien ohjaus releiden avulla. Tähän koodiin kehitettiin myös yksinkertaistettu käyttöliittymä, jota voidaan käyttää testiversiona. 

Projektiryhmä testasi myös voisiko jäähdytyksen hyötysuhdetta parantaa käyttämällä yhtä suurempi- ja yhtä pienempitehoista peltier-elementtiä kahden saman tehoisen sijaan. Tässä testissä ryhmä totesi, että lämpötilan vaihtelu oli hieman rauhallisempaa, mutta se taas hävisi vanhalle hieman akun kestossa. 

Salama-toteutus

Salama-vaiheessa projektin tavoitteena oli lisätä Ilmaturva Oy:n älylääkekuljetuslaukkuun 1) GPS-ominaisuus kuljetuksen seurausta varten sekä 2) mobiiliverkko-ominaisuus, jotta dataa voidaan lähettää pilveen jatkuvasti. 

Prototyyppiä varten päätettiin hankkia ESP32-mikrokontorolleri, jossa on integroitu GPS-ja GSM-ominaisuudet. Kyseinen kontrolleri sisältää kuitenkin vähemmän tuloja ja lähtöjä kuin laukussa ennestään käytettävä kontrolleri. Jotta kaikki laukun nykyiset ominaisuudet saatiin säilytettyä, hankittiin prototyyppiä varten GPIO-lisämoduuli. 

Kyseinen kontrolleri sisältää myös muita tulevaisuudessa mahdollisesti hyödynnettävissä olevia ominaisuuksia, kuten paikan ladattavalle akulle ja muistikortille. Etenkin ladattava akku voisi olla hyvä lisä laitteelle. Sillä voitaisiin mahdollisesti korvata nykyisessä laitteessa käytettävä kontrollerin virtalähde.

Ohjelmistoon tehtiin muutoksia niin, että laitteen koordinaatit lisätään pilveen lähetettävään pakettiin nykyisten lämpötila- ja aikatietojen kanssa. Lisäksi ohjelmaan lisättiin tuki mobiiliverkolle.

Cookie Consent with Real Cookie Banner