fbpx

Big-Flash -hanke

Waido Oy

Waido Oy on erikoistunut nykyaikaiseen kiinteistöautomaatioon, ajoneuvojen puhdistuskemikaaleihin, työympäristötuotteisiin sekä teollisuuden ja liikkuvan kaluston korjaamoiden nesteiden käsittelyyn.

16_Waido_Artikkelikuvat

16 Lämpöpumppujen optimointi

Kuvaus
Waidolle tehtävässä Suvituuli-projektissa pyritään automatisoida optimoida lämpöpumppujärjestelmä. Säätäminen on vaatinut asiantuntijan käsityötä, mutta säätäminen voitaisiin hyvinkjin automatisoida ja vapauttaa asiantuntija tärkeämpiin tehtäviin.

– Aloitettu tammikuussa 2022.
– Seuraa somesta ajankohtaiset uutiset.
– Päivitämme sisältöä projektien edistyessä ja valmistuessa keväällä 2022.

0
Opiskelijaa

Projektissa selvitettiin tekoälyn käyttämistä osana maalämpöpumppujen lämmitysjärjestelmää. Projektia varten kerättiin dataa noin kuukauden verran tammi-helmikuun vaihteessa. Mittausväli oli datan kannalta melko lyhyt ja sen perusteella tekoäly -järjestelmä ei pysty ottamaan huomioon eri vuodenaikoina tapahtuvia lämpötilamuutoksia. Projektissa toteutettu malli soveltuu lähinnä lämpötilojen käyttäytymisen arvioimiseen mitatulla ajanjaksolla, jolloin lämpötilavaihtelut eivät olleet kovinkaan suuria muutamaa pakkasjaksoa lukuun ottamatta. 

Projektin lopussa havaittiin, että digitaalinen malli ei ollut ongelmaton. Mallia voidaan parantaa tehostamalla datan käsittelyä ja analysointia. Myös ulkolämpötilan lisääminen saattaa tehostaa mallin toimivuutta. 

Mallia kehittämällä sitä voidaan käyttää esimerkiksi energiankäytön ennakointiin ja säätöjen ennakointiin.