fbpx

Big-Flash -hanke

Masinotek

Masinotek on yritys, jolla on korkeatasoista omaa osaamista niin tietotekniikasta kuin myös uusimmista IoT-etäseurantateknologioista.

masinotek-services

45 Masinotek - Kunnossapitojärjestelmän kehitystyö

Kuvaus
Yrityksellä on kunnossapitojärjestelmä, jota halutaan ylläpitää ja kehittää. Järjestelmään kuuluu muun muassa ympäristö- ja kiinteistömittauksia. Projektiin kuului tämän järjestelmän kehitystä (IoT-tekniikkaa) ja teknistä ylläpitoa. Tekniseen ylläpitoon haluttiin ”älykkyyttä” esimerkiksi koneoppimisen keinoin.

– Projekti toteutettiin syksyllä 2022.

0
Opiskelijaa

Projektin tausta

Masinotek halusi selvittää potentiaaliaan asiakaskuntansa laajentamiselle kiinteistöjen hallinnointia tekeviin tahoihin. Masinotek haluaa tarjota asiakkailleen helpon tavan monitoroida dataansa ja mahdollisesti hyödyntää sitä muiden sovellusten kehittelyyn.

Projektin sisältö ja vaiheet

Projektissa tarkasteltiin sitä, miten dataa voidaan kerätä SmartLab-järjestelmästä ja näyttää sitä suoraan Masinotekin kehittämässä EMMI-tietokantajärjestelmässä. SmartLab on ABB:n, Skanskan ja Metropolian yhteinen hanke. Tarkoitus oli, että dataa voitaisiin hyödyntää erilaisiin tarkoituksiin kuten vianmääritykseen ja ihmisten määrän seuraamiseen huoneistossa.

Yhdessä Masinotekin IoT-antureiden kanssa arvioitiin sitä, miten data muuttuu ympäristössä tapahtuvien muutosten jälkeen (esim. avoimet ja suljetut ovet, muutos lämpötilassa, ym.).

Tarkastelussa edettiin seuraavien vaiheiden kautta:

  • Asennettiin Masinotekin IoT-antureita SmartLabiin
  • Tehtiin testiviestintää EMMIin
  • Tehtiin testejä SmartLabissa
  • Esiteltiin järjestelmän toiminnallisuuksia Masinotekille
Projektissa hankittiin anturi sekä käyttöoikeudet SmartLab-ympäristöön ja EMMI-tietokantajärjestelmään. Kun tarvittavat ohjeet, luvat ja käyttäjätunnukset oli saatu, aloitettiin testaamisen SmartLab-testiympäristössä erilaisilla skenaarioilla, joilla simuloitiin muun muassa vikatilanteita talotekniikkajärjestelmässä. 
 
Dataa pystyttiin sujuvasti keräämään erilaisista skenaarioista. Data ei kuitenkaan ole luotettavaa, koska SmartLab ei ole millään tavalla standardisoitu ympäristö. SmartLab ei ole myöskään täysin ilmatiivis ja se sijaitsee luokkahuoneen sisällä, jossa on oma ilmanvaihtojärjestelmä, mikä vaikuttaa SmartLabin sisäilmaan.
 
Lopputuloksena Masinotek pystyy kuitenkin hyödyntämään projektin IT-osuutta. He käyttävät siis Platform of Trustia yhdessä EMMIn kanssa tulevaisuuden liiketoiminnan haasteisiin.
Cookie Consent with Real Cookie Banner