Eläinklinikka Avec
Eläinklinikka Avec on porvoolainen eläinlääkäriasema. Klinikka on perustettu Porvoon Jokikadulle vuonna 2001.
48 Eläinklinikka Avec / tekoälyn hyödyntäminen hoitotyössä
Tiivistelmä projektista
Innovaatioprojektin tarkoituksena oli valmistaa AVEC-eläinklinikalle tekoälysovellus, joka ehdottaa tiettyjä toimenpiteitä potilaalle riippuen siitä, mitä aikaisempia toimenpiteitä on tehty. Hoitajan omat muistiinpanot otetaan myös huomioon.
– Projekti toteutetaan kevään 2023 aikana.
- Projektissa selvitettiin tekoälyn hyödyntämistä hoitotyössä
Projektin tausta ja tavoitteet
Eläinklinikka Avecin AVEC-hoitojärjestelmä tarvitsi nopeamman tavan ehdottaa toimenpiteitä potilaille, jotta hoitajien työ toimii sujuvammin. Tällä hetkellä hoitajat joutuvat valitsemaan toimenpiteitä tai lääkityksiä pitkistä listoista, mikä vie paljon aikaa. Projektin tarkoituksena oli kehittää tekoäly, joka luo listan toimenpiteistä tai lääkityksistä potilaan historian perusteella.
Kyseessä oli siis jo olemassa olevalle alustalle uusi toiminnallisuus, joka tukee alustaa. Projektin ulkopuolelle jätettiin diagnoosien tekeminen. Lista toimenpiteistä on siis vain ehdotus, jota hoitajat voivat halutessaan hyödyntää.
Projektin tulos
Projektissa ollaan alkuvaiheessa tekoälyn hyödyntämisen selvittämisessä. Kerätään dataa ja selvitetään sitä, miten tekoälyä voi hyödyntää osana AVEC-alustaa siihen, että alusta ilmoittaisi lääkärin aiemmin syöttämän datan perusteella toimenpiteitä eläinpotilaalle. Projektissa on tehty data-analyysia ja pystytty korreloimaan sitä, miten data liittyy toisiinsa. Tämän perusteella on tehty toimivia mallimoduuleja, jotka hyödyntävät kyseistä dataa. Datan läpikäyntiä ja määrityksiä jatketaan vielä, jotta saadaan aikaan täysin tarkkaan dataan pohjautuva tekoälytoiminnallisuus.
Projekti saadaan päätökseen toukokuun 2023 loppuun mennessä. Myöhästyminen johtuu NDA-syistä. Tuloksena on valmistumassa toimiva ja luotettava tekoälysovellus, joka saavuttaa tavoitteet hyväksytysti. AVEC voi halutessaan hyödyntää tekoälyä alustassaan. Tuloksia voi parantaa jälkituotannossa, ja samaa teknologiaa voi mahdollisesti myös myydä toisille yrityksille.
Projektissa päästiin lähinnä paneutumaan datan keräämiseen, mikä on työläs projekti isossa kokonaisuudessa.