fbpx

Big-Flash -hanke

Taste of Thailand

Taste of Thailand tarjoilee thaimaalaista ruokaa Espoon alueella kahdessa sijainnissa Espoonkeskuksessa sekä Leppävaarassa. Leppävaarassa sijaitseva ravintola on cloud kitchen, joka palvelee nälkäisiä take away ja kotiinkuljetuspalvelulla.

63 Taste of Thailand - Wok-valmistuskoneen mallintaminen, ohjelmointi ja simulointi

Projektin tavoitteena oli toteuttaa mallinnus, simulointi ja automaation suunnittelu ravintola Taste Of Thailandin konseptin pohjalta.

Tavoitteena oli suunnitella ruoanvalmistuskone, joka pystyy itsenäisesti valmistamaan noin viittä eri annosta valmiin reseptin pohjalta. Lisäksi mukaan toivottiin automaattinen kastikkeiden annostelija kuudelle eri kastikkeelle sekä hyvä pesumahdollisuus hygieniasyistä.

– Projekti toteutettiin keväällä 2023.

1
Opiskelijaa

Projektin tavoitteena oli toteuttaa mallinnus, simulointi ja automaation suunnittelu Taste of Thailand -ravintolan konseptin pohjalta. Tavoitteena oli suunnitella ruoanvalmistuskone, joka pystyy itsenäisesti valmistamaan noin viittä eri annosta valmiin reseptin pohjalta. Lisäksi mukaan toivottiin automaattinen kastikkeiden annostelija kuudelle eri kastikkeelle sekä hyvä pesumahdollisuus hygieniasyistä. 

Tavoitteiden mukainen laite toimisi apulaitteena kokille, sillä se vähentäisi kokkien manuaalista työtä ja parantaisi ajankäyttöä keittiössä. Kun alalla on työvoimapulaa, niin apulaite mahdollistaisi myös sen, että ravintolan annokset voi valmistaa pienemmälläkin osaamisella. 

Tarkoituksena oli, että automaation avulla kattilaan menisi oikeat ainekset tilauksen perusteella ja kone hämmentäisi ne, jolloin manuaalinen hämmennysvaihe jäisi pois.

Laitteen tuli mahtua pieneen tilaan työtasolle (1m x 1m) keittiön rajallisen tilan takia. Vastaavia laitteita on jo Aasian markkinoilla, mutta ne ovat kalliita eivätkä välttämättä ole CE-hyväksyttyjä.

Projektissa tehtiin 3D-simulaatioita siitä, minkälainen laite voisi olla. Mietitiiin erilaisia konsepteja ja vaihtoehtoja, miltä laite voisi näyttää. Kaikista neljästä konseptista tehtiin mekatroninen (mekaniikkaa ja elektroniikkaa yhdistävä) simulaatio, jossa laitteistoon tehtiin muun muassa oikeat sijoittelut. Yksi konsepti valittiin toteutettavaksi. 

Laitteistolle suunniteltiin oma ohjausjärjestelmä, jonka avulla automatiikka toimii. Projektin lopuksi asiakkaalle näytettiin laitteen toimintaperiaate ja tehtiin virtuaalinen käyttöönotto.
Cookie Consent with Real Cookie Banner