fbpx

Big-Flash -hanke

Smartwatcher Oy

Smartwatcher tuottaa sisäilman puhtautta seuraavia mittauslaitteita ja niihin perustuvia ilmanlaadun seurantajärjestelmiä.

""

71 Smart Sensor Box / Ulkoanturin kehittäminen

Kuvaus
Projektissa kehitettiin yrityksen nykyisiä ratkaisuja täydentävä ulkoanturikonsepti, joka mittaa rakenteita ja täydentää sisämittausyksikköä.

– Projekti aloitettiin keväällä 2023 ja se jatkuu vielä kesällä.
– Seuraa projektin edistymistä täältä ja sosiaalisen median kanavistamme.

0
Opiskelija

Projektin tarkoitus oli muuttaa Smartwatchersin käyttämä sisäilma-anturi ulkoilmakelpoiseksi. Tehtävänä oli selvittää, ovatko yrityksen nykyiset sensorit ulkoilmakelpoisia ja mikäli eivät ole, löytää korvaavat tuotteet. Toisekseen tehtävänä oli keksiä ratkaisu kotelolle, jolla voidaan suojata mittausyksikön piirilevy ulkoilmalta mutta samalla mahdollistaa se, että anturit ovat kosketuksissa ulkoilmaan sen mittaamista varten.

Sensoreiden käyttäminen ulkoilmassa

Jotta Smartwatchersin anturilla voidaan mitata ulkoilmaa, tuli anturin käyttämän kolmen sensorin kestää ulkoilmakäyttöä. Sensorien suhteen selvitettiin, että yksi kesti ulkokäytön, yksi on harkittavissa ulkokäyttöön, jos parempaa vaihtoehtoa ei löydy ja yhdelle sensorille täytyi löytää korvaava anturi. Projektiryhmä selvitti korvaavat sensorit mittauslaitteelle.

Kotelon ulkoilman kestävyys 

Jotta mittausyksikköä voidaan pitää ulkoilmassa, tulee sen piirilevyn olla riittävän hyvin suojattu ulkoilmaolosuhteilta. Projektissa selvitettiin IP-luokitus, joka kotelon pitää täyttää kansainvälisen standardin mukaan (IEC-60529), jotta se suojaa levyä ulkoilmalta. IP-luokitus määrittää kotelon pölyn- ja vedensietokyvyn.

Suositukseksi ilmeni korkein tai lähes korkein mahdollista IP-luokitusta (IP66-IP68), eli täydellinen pölytiiviys sekä vedenkestävyys, jotta laite selviää yli tunnin upotuksesta metrin syvyiseen veteen. 

Täytyi keksiä ratkaisu kotelolle, jolla piirilevy on suojattu ulkoilmalta, mutta josta kuitenkin sensorit saavat riittävän pääsyn ulkoilmaan sen mittaamista varten. Eli minkälainen ratkaisu toimisi niin, että piirilevy on suojassa mutta sensoreilla saadaan tietoa ulkoilmasta. Tarvittaessa ulkokotelo voidaan suunnitella 3D-mallinnuksella.

Projektin lopputulos

Projekti pääsi alkamaan hieman myöhässä ja se jatkuu vielä kesäkuulle 2023. Projektin lopputuloksena on tarkoitus saada aikaan prototyyppi vähintäänkin kotelolle sekä demo ulkoilma-anturin toiminnasta.

Cookie Consent with Real Cookie Banner