fbpx

Big-Flash -hanke

Poromagia

Poromagia on lauta-, kortti- ja miniatyyripelien täyden palvelun erikoisliike.

33 Poromagia - 33 Korttia kasaan!

Kuvaus
Projektin tavoitteena oli kehittää keräilykorttien lajitteluautomaatti Poromagia-nimiselle erikoisliikkeelle. Tarkoituksena oli, että kone on kustannustehokas ja pystyy lajittelemaan kortteja monipuolisesti. Vastaavanlaisia lajittelukoneita on olemassa, mutta niiden laatu ja hinta eivät vastaa yrityksen tarpeita. Laittaan tavoitteena on tehostaa korttien lajittelua, sillä tunnistettavia keräilykortteja on kymmeniä tuhansia.

– Projektia toteuttivat konetekniikan ja tieto- ja viestintäteknologian opiskelijat
– Projektista toteutettiin Suvituuli- ja Salama-vaihe vuoden 2022 aikana.
– Seuraa projektin edistymistä sosiaalisen median kanavistamme.

0
Opiskelijaa

Projektista toteutettiin ensin Suvituuli-vaihe ja sen jälkeen jatkettiin kehitystyötä Salama-vaiheessa syksyllä 2022.

Suvituuli

Projektin tavoitteena oli kehittää lajittelukone, joka on kustannustehokas ja pystyy lajittelemaan kortteja monipuolisesti. Onnistuessaan lajittelukone on helposti monistettavissa ja muokattavissa eri yritysten tarpeisiin. Lajittelukone vapauttaa työntekijöiden aikaa tuottavampiin tehtäviin. Projektissa keskitytään Magic the Gathering ja Pokémon-kortteihin, mutta myös muiden keräilykorttien sisällyttäminen on mahdollista.

Projektin ensimmäisessä Suvituuli-vaiheessa kehitettiin runko keräilykorttien lajitteluautomaatille. Koneen runko valmistettiin 20 x 20 mm alumiiniprofiilista. Kortinlajittelulaitteen kokonaismitat ovat 680 x 240 x 790 mm. Kortinnostomekanismi on kokonaiskorkeudesta 350 mm. Korttilokeromallit valmistettiin ruostumattomasta teräksestä.

Salama

Projektia jatkettiin Salama-vaiheeseen, jossa tavoitteena oli kehittää Suvituuli-vaiheessa luotua korttien lajitteluautomaattia siten, että lopputuloksena on toimiva automaattinen lajittelulaite. Lajittelussa tunnistetaan keräilykortteja ja lajitellaan ne tiettyjen tunnisteiden ja ominaisuuksien avulla oikeille paikoille. 

Lajittelukoneen runkoa ei muutettu lainkaan Suvituuli-vaiheen jäljiltä. Laitteessa oli alun perin välitaso, jossa oli paikat viidelle korttilokerolle. Tämän tilalle tehtiin uusi välitaso, johon saatiin mahtumaan korttilokerot tiheämmin. Uudessa leikatussa välitasossa on tilaa viidelle korttilokerolle, sekä yksi uusi väli, joka on varattu kameralle. Myös korttilokerot uusittiin, sillä lokerikkojen alareunassa oli pieni kolo, josta kortit saattoivat liukua ulos. Vanhojen lokerikkojen reunat olivat myös terävät, mikä saattoi vahingoittaa kortteja. Uudet, hieman matalammat lokerikot luotiin PLA-muovista 3D-tulostamalla. Myös joitakin muita muutoksia tehtiin koneen rakenteeseen.

Koneen liikkeitä varten hyödynnettiin Arduino Uno -piirilevyä ja sen ohjelmaa Arduino IDEä. Tuotettiin Arduino IDE -koodi, jolla voidaan ohjata koneen työkiertoa. Tämä ohjaa askelmoottorien liikkeitä sekä imukupin ja mikrokytkimien käyttöä. Imukupin avulla kortti nostetaan lähtöpakasta lajittelulokeroon.

Saatiin valmiiksi myös sähkökytkennät, joiden avulla moottorit ja kytkimet toimivat. Salama-vaiheessa paranneltiin myös koneen liikkeitä sekä luotiin kortintaivutusmekanismi, joka varmistaa sen, että kone nostaa vain yhden kortin. 

Lajittelukone Suvituuli-vaiheesta

Lajittelukone Salama-vaiheen loppupuolella

Korttikotelot esillä

Imukuppi ja kortintaivutusosa

Evästeiden hyväksyntä Real Cookie Bannerin avulla